Message

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Wikileaks: Θερμό επεισόδιο βλέπουν τώρα στο Οικόπεδο 12 με την Τουρκία



Νέες αποκαλύψεις του Wikileaks έρχονται στο φως. Διαβάστε τι αναφέρει για την Τουρκία και την κυπριακή ΑΟΖ

Αποφασισμένη εμφανίζεται η Άγκυρα να εμποδίσει την παραγωγή αερίου σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Wikileaks που δημοσιεύουν "ΤΑ ΝΕΑ".

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Τουρκία δήλωνε αποφασισμένη ακόμα για στρατιωτική αντιπαράθεση στην Ανατολική Μεσόγειο όταν η Κυπριακή Δημοκρατία φθάσει στο στάδιο παραγωγής του φυσικού αερίου από το Οικόπεδο 12.

Αυτές τις πληροφορίες είχε η Stratfor τον περασμένο φθινόπωρο όταν δοκίμαζε τα νερά και τα νεύρα Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ προκαλώντας ένταση στην περιοχή.

Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα το οποίο επικαλείται το Wilkileaks, οι αναλυτές της εταιρείας πίστευαν ότι η τόσο η Λευκωσία όσο και η Αθήνα, εκμεταλλεύθηκαν τη ρήξη των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων για να συμμαχήσουν με το Ισραήλ.

"To Ισραήλ χαίρεται που βλέπει την Τουρκία να πιέζεται", επισημαίνουν οι αναλυτές της Stratfor.

"Η επίσημη πολιτική της Τουρκίας είναι να περιμένει μέχρι η Κύπρος να μπει στο στάδιο παραγωγής για να αναλάβει αποφασιστική δράση. Μια στρατιωτική αντιπαράθεση είναι πιθανή μέχρι τότε, παρ' όλο που οι ναυτικές διενέξεις θα λάβουν χώρα με συγκρατημένο τρόπο. Αυτό είναι παράξενο, και παρ' ότι μπορεί να δείξουν αυτοσυγκράτηση, υπάρχει χώρος για λάθος υπολογισμούς και λάθη που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν την κατάσταση", γράφει αναλυτής της Stratfor, απηχώντας "τουρκικές ενεργειακές πηγές" στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, την ώρα που η Άγκυρα είχε έτοιμο σχέδιο προκειμένου να στήσει σκηνικό έντασης στην περιοχή.

Ο αναλυτής εκτιμούσε πως η Τουρκία ήθελε περισσότερο στόχο να δείξει ότι δεν είναι διατεθειμένη να μείνει άπραγη στην περιοχή, διασφαλίζοντας τα συμφέροντά της.

"Οποιαδήποτε τουρκική αδυναμία θα μπορούσε να ενθαρρύνει την Ελλάδα να προωθήσει τις απαιτήσεις της στο Αιγαίο, κάτι που θα ανάγκαζε την Τουρκία να παρέμβει δίχως δισταγμό. Αν η Τουρκία μείνει άπραγη στην ελληνοκυπριακή κίνηση, η Ελλάδα θα είχε περισσότερες δυνατότητες να κάνει κάτι τέτοιο".

Μάλιστα σε άλλο σημείο της αναφοράς του ο Τούρκος αναλυτής επανέρχεται στο σενάριο πολεμικής αντιπαράθεσης, υποστηρίζοντας πως "η Τουρκία μπορεί να ανεχθεί την κυπριακή φάση των ερευνών, αλλά η πολιτική της είναι να εμποδίσει την παραγωγή με κάθε κόστος. Η πραγματική πρόκληση για την Τουρκία θα προκύψει όταν η Κύπρος φτάσει στη φάση παραγωγής, αν στο μεταξύ δεν βρεθεί ένας συμβιβασμός ανάμεσα στις δύο πλευρές".

Δυσφορία για τις διμερείς συμφωνίες ΑΟΖ

Μεταξύ άλλων, ειδικός αναλυτής αναφέρεται στον ενεργειακό ανταγωνισμό Τουρκίας-Κύπρου ενώ με αφορμή την είδηση ότι τουρκικά ερευνητικά πλοία κατευθύνονται προς τα κατεχόμενα σημειώνει πως πρέπει να επαληθεύσουν εάν έχουν στείλει φρεγάτες ή όχι.

"Αυτό θα προσδιορίσει αν θα δούμε να κλιμακώνεται σε κάτι πιο σοβαρό", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα εκφράζει τη δυσφορία του για το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει εξουσία στο βόρειο τμήμα του νησιού, προχώρησε σε διμερείς συμφωνίες ΑΟΖ με τους γείτονές της.

Τονίζει δε πως η Κύπρος αδειοδότησε σε πρώτη φάση μόνο το Οικόπεδο 12 επειδή συνορεύει με το Ισραήλ ώστε να εκμεταλλευθεί τη ρήξη στον άξονα Τελ- Αβίβ- Άγκυρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: