Message

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Η Ελλάδα κρύβει τρεις φορές μεγαλύτερα ενεργειακά αποθέματα από την Αλάσκα!



H λεκάνη Ηροδότου της Μεσογείου
κρύβει αποθέματα υδρογονανθράκων τριπλάσια της Αλάσκας 

Το ανωτέρω γεγονός ανέφερε, στο ΤΕΙ Καβάλας (Τμήμα Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου) ο Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος Ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας της Καναδικής Κυβερνήσεως κ. Αντώνιος Φώσκολος σε διάλεξη την 14.3.2011, με θέμα «Οικονομία και Γεωπολιτική Σημασία των βεβαιωμένων αποθεμάτων Υδρογονανθράκων της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου» (Εφημερίδα της Καβάλας «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ», 15.3.2011 και Εφημερίδα της Καβάλας «ΞΥΡΑΦΙ», 17.3.2011).

Ο κ. Φώσκολος είπε: «Κάθε έρευνα για υδρογονάνθρακες στην ελληνική Επικράτεια σταμάτησε το 1989». Οι διεθνείς πετρελαϊκοί κολοσσοί, τόνισε ο Φώσκολος, έστειλαν εκπροσώπους στο Λονδίνο σε ειδική σύσκεψη της οποίας θέμα ήταν η έρευνα και η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε πολλά σημεία του Ελληνικού χώρου, δήλωσε ο κ. Φώσκολος, υπάρχουν βεβαιωμένα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, όπως στην Ήπειρο, στο Δελφινάκι, Ιόνιο, πιστοποιημένο κοίτασμα το οποίο είναι συνέχεια του κοιτάσματος που υπάρχει στην Αλβανία στο κοίτασμα «Αχιλλέας» και στο κοίτασμα «Πύρρου» στα δυτικά της Κέρκυρας, στην Αδριατική, στα Γρεβενά και στη θαλάσσια περιοχή της Θάσου που είναι σύμφωνα με τον ομιλητή πολύ μικρότερα της Λεκάνης του Ηροδότου.

Ο κ. Φώσκολος επισήμανε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να κατοχυρώσει έξι «γραμμές» στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες έχουν ερευνηθεί και προκύπτει σχεδόν βέβαιη η εκεί ύπαρξη υδρογονανθράκων.

Σημείωσε ότι έρευνες έχουν γίνει και από Νορβηγικά επιστημονικά σκάφη, ενώ η Νορβηγία συστηματικά αγοράζει ελληνικά ομόλογα, τονίζοντας επίσης ότι η Λεκάνη του Ηροδότου μοιράζεται γεωγραφικά μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου, Ισραήλ και Λιβάνου και κρύβει αποθέματα υδρογονανθράκων που ισοδυναμούν με την τριπλάσια παραγωγή της Αλάσκας.

Υπενθυμίζω ακόμη ότι η Ελλάδα είναι η πλουσιότερη χώρα του πλανήτη σε ραδόνιο, ρουτίλιο, κόκκινο υδράργυρο, λουτέσιο, μεθάνιο και ουράνιο. Έχουν βεβαιωθεί 7000 τόνοι ουρανίου.

Η Ελλάδα, επειδή είναι σεισμογενής περιοχή, μετά από το ατύχημα της Ιαπωνίας, αποκλείεται να χρησιμοποιήσει το ουράνιο για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, αλλά μπορεί να το πουλήσει.

Τα αποθέματα μεθανίου που βρίσκονται στο υπέδαφος της Κρήτης, επαρκούν για να κινήσουν για 10.000 χρόνια τα αυτοκίνητα του πλανήτη! Επίσης η Ελλάδα διαθέτει λιγνίτη, βωξίτη, μαγγάνιο, χρυσό, νικέλιο, μαγνήσιο, χρωμίτη, και το περίφημο όσμιο.

(σ. Αφ: Καταλάβατε τώρα γιατί οι φτωχοί θα γίνουν πλούσιοι μια μέρα σε αυτή την χώρα και οι πλούσιοι βασιλιάδες; Αυτή η μέρα είναι κοντά! Μην απελπίζεσθε, "μπόρα θα 'ναι")

Νίκος Μάρτης
Πρώην Υπουργός

Δεν υπάρχουν σχόλια: