Message

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Η επίθεση στο δολάριο σήμανε το τέλος του Στρος Καν


(σ. Αφ: Τα λαμόγια δεν κάνουν κανένα μάγκα. ΠΟΤΕ!!!)
Παρακολουθώ στα ΜΜΕ τις εικόνες που μεταδίδονται από την Αμερική όπου ο Στρος Καν σύρεται στο δικαστήριο με συνοδεία πάντα αστυνομικών. Στην αρχή ήταν αξύριστος και κατσούφης. Εχθές σχολιάστηκε σε δελτίο ειδήσεων ότι ζωγραφίστηκε ένα χαμόγελο στο πρόσωπό του ύστερα από πολύ καιρό όταν άκουσε την απόφαση να τον αφήσουν ελεύθερο (σχήμα λόγου βεβαίως με τόσα μέτρα, ακόμα και ηλεκτρονικό βραχιόλι στο πόδι του τοποθέτησαν) με περιοριστικούς όρους. Μάλιστα στην αρχή παίχτηκε και ένα θρίλερ με το που θα μείνει. Τελικά βρέθηκε αρκετά μεγάλο σπίτι για να χωρέσει τον ίδιο, την οικογένειά του και τους φρουρούς τους με ενοίκιο 14,000 μηνιαίως συν τις 250,000 που θα πληρώνει ο ίδιος για την φύλαξή του.



Και διερωτώμαι σε αυτό το σημείο. Ποιος είναι ο Στρος Καν; Μήπως είναι ο Μπιν Λάντεν μεταμφιεσμένος. Αλλά όχι, δεν μπορεί. Αν ήταν ο Μπιν Λάντεν θα τον είχαν στείλει στο Γκουαντάναμο ή θα τον είχαν πετάξει στον Ωκεανό (άλλο ένα από τα περίεργα των Αμερικάνων). Μήπως είναι ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης; Ούτε! Στον Τζακ θα είχαν επιτρέψει να παραμείνει ελεύθερος μέχρι την δίκη με λιγότερους περιοριστικούς όρους.

Ο Στρος Καν είναι κάτι πολύ χειρότερο για τους Αμερικάνους. Ανήκει στην κατηγορία αυτών που επιχείρησαν να αμφισβητήσουν την κυριαρχία του δολαρίου. Ναι, καλά διαβάσατε. Εκτός από την αλλαγή πολιτικής στο ΔΝΤ είχε καταλάβει ότι το δολάριο δεν μπορεί πλέον να είναι παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα λόγω της ασταθούς κατάστασης στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Δεν το είχε όμως μόνο καταλάβει, είχε και σχέδιο. Και αυτό ήταν το μεγάλο λάθος του.



Ο Μπιν Λάντεν κατεδάφισε τους Δίδυμους Πύργους, επιτέθηκε στον αμερικάνικο λαό, δεν επιτέθηκε όμως στην οικονομική κυριαρχία των ΗΠΑ. Ας θυμηθούμε τον Σαντάμ του Ιράκ και τι έκανε ένα χρόνο πριν την επίθεση των ΗΠΑ. Μα τι άλλο; Αμφισβήτησε το δολάριο, ανταλλάσοντάς το με το ευρώ. Η κίνηση αυτή σήμανε το τέλος του.

Ένας άλλος ηγέτης διέπραξε το ίδιο έγκλημα, μαντέψτε ποιος. Ο Μουαμάρ Καντάφι. Πριν την επίθεση από την Συμμαχία των Προθύμων είχε ζητήσει από τα αφρικανικά και τα αραβικά έθνη να αρνηθούν το ευρώ και το δολάριο και να χρησιμοποιήσουν στην θέση του το χρυσό δινάρι ("Libya: All About Oil, or All About Central Banking?" Ellen Brown, Op-Ed News). Δεν του συγχωρέθηκε ούτε αυτουνού και τώρα βρίσκεται υπό επίθεση.

Ας δούμε όμως πως ο Στρος Καν, ο άλοτε ισχυρός (γιατί πλέον είναι τελειωμένος πολιτικά) άνδρας του ΔΝΤ, επιτέθηκε στο δολάριο. Πρώτα ας διαβάσουμε ένα απόσπασμα ενός άρθρου της UK Telegraph:
"Ο διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, ζήτησε την χρήση ενός παγκόσμιου νομίσματος που θα αμφισβητήσει την κυριαρχία του δολαρίου και θα προστατεύει από μελλοντική οικονομική αστάθεια...
Υποστήριξε ότι η τοποθέτηση των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών (όπως το κινέζικο γουάν) σε ένα καλάθι νομισμάτων που θα διαχειρίζεται το ΔΝΤ θα μπορούσε να προσθέσει σταθερότητα στο παγκόσμιο σ'υστημα ... Στα πλαίσια αυτού ο Στρος Καν διέκρινε μακροπρόθεσμα έναν ισχυρότερο ρόλο για το Special Drawing Rights (SDRs) του ΔΝΤ, το οποίο συνίστανται από το δολάριο, τη στερλίνα, το ευρώ και το γιεν, αλλά δήλωσε ότι για τεθεί σε λειτουργία κάτι τέτοιο θα απαιτήσει στενή διεθνή συνεργασία."
("International Monetary Fund director Dominique Strauss-Kahn calls for new world currency", UK Telegraph).


Όπως καταλαβαίνεται η αντικατάσταση του δολαρίου ως νόμισμα αποτίμησης του πετρελαίου, του χρυσού κλπ από ένα διεθνές νόμισμα θα γονατίσει την αμερικάνικη οικονομική κυριαρχία. Οι Αμερικάνοι δεν θα μπορούν πλέον να κόβουν πληθωριστικά δολάρια για να τροφοδοτήσουν την ζήτηση σε βάρος του υπόλοιπου κόσμου. Η Αμερική δεν μπορεί να το δεχθεί αυτό. Αλλά ας δούμε άλλο έν απόσπασμα από το CNN Money:

"Το ΔΝΤ εξέδωσε μία έκθεση την Πέμπτη για μία πιθανή αντικατάσταση του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
Το ΔΝΤ είπε ότι το Special Drawing Rights, ή SDRs, θα βοηθούσε να σταθεροποιηθεί το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα ... Τα SDRs αναπαριστούν δυνητικές απαιτήσεις πάνω στα νομίσματα των μελών του ΔΝΤ ... Το ΔΝΤ τυπικά  δανείζει στις χώρες κεφάλαια σε SDRs. Παρόλο που δεν πρόκειται για πραγματικό νόμισμα, μερικοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι τα SDRs θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως μία λιγότερο ευμετάβλητη εναλλακτική του δολαρίου.
'Με τον χρόνο, ίσως το SDR να συμβάλει αποφασιστηκά σε ένα πιο σταθερό διεθνές νομισματικό σύστημα'.
Ο στόχος είναι να υπάρχει ένας αποθεματικός πόρος για τις κεντρικές τράπεζες που να αντανακλά καλύτερα την παγκόσμια οικονομία, καθώς το δολάριο είναι ευπρόσβλητο στις εσωτερικές ανταρραξεις και στις αλλαγές της οικονομικής πολιτικής των ΗΠΑ.
Επιπλέον της χρήσης του ως αποθεματικό νόμισμα, το ΔΝΤ πρότεινε την δημιουργία SDR - ομολόγων, τα οποία θα μπορούσαν να μειώσουν την εξάρτηση των κεντρικών τραπεζών από τα χρεώγραφα των ΗΠΑ. Το ΔΝΤ πρότεινε ακόμα, κάποιοι πόροι, όπως το πετρέλαιο και ο χρυσός, οι οποίοι εμπορεύονται σε δολάρια, να τιμολογούνται σε SDRs". ("IMF discusses dollar alternative", CNN Money)
Όμως ο Στρος Καν δεν είχε μείνει μόνο στα λόγια. Είχε επιτελέσει και πρόοδο. Σύμφωνα με το Reuters είχε αυξήσει τους πιστωτικούς πόρους του ΔΝΤ σε SDRs από 6 δις SDRs τον Δεκέμβριο του 2007 στα 65.5 δις SDRs στις 12 Μαΐου (104 δις δολάρια). Ο αποκαλούμενος νέος κανονισμός δανεισμού που τέθηκε σε ισχύ στις 1η του Απρίλη, αύξησε τους διαθέσιμους από το ΔΝΤ πόρους στα 269 SDRs στις 12 του Μάη από τα 120 δις SDRs στις 31 του Μάρτη.

Εδώ είχα γράψει για το τι κρύβεται πίσω από τη σύλληψη του Στρος Καν και την αλλαγή πολιτικής που προωθούσε στο Ταμείο. Προκειμένου να γίνει πιο διαυγές αυτό παραθέτω ένα απόσπασμα από τους Irish Times:
"Το ΔΝΤ, το οποίο πιστεύει ότι οι πιστωτές πρέπει να πληρώσουν για την ηλιθιότητά τους πριν να το κάνουν οι Ιρλανδοί φορολογούμενοι, παρουσίασε στους Ιρλανδούς ένα σχέδιο "haircut" κουρέματος 30 δις δολαρίων μη ασφαλισμένων ομολόγων κατά 2/3 κατά μέσο όρο. Ο Ιρλανδός Υπουργός Οικονομικών Lenihan τρισευτυχισμένος, σύμφωνα με πηγή που ήταν παρούσα, είπε στην ομάδα του ΔΝΤ: "Είστε η σωτηρία της Ιρλανδίας."
Βλέπετε λοιπόν τι σας λέω. Ο ρόλος του κακού που έχουμε συνηθίσει για το ΔΝΤ είχε αρχίσει να αλλάζει. Βεβαίως η πρόταση δεν πέρασε καθώς συνάντησε την αντίσταση του Αμερικάνου Υπουργού Οικονομικών Timothy Geithner και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που επέμειναν στην πλήρη αποζημίσωση των δανειστών. Τώρα η Ιρλανδία με περίπου 250δις σε χρέη για το 2014 κινδυνεύει να βουλιάξει μια και καλή καθώς η χρεοκοπία μοιάζει αναπόφευκτη.

Οι Ευρωπαίοι τραβάνε το αυτί της Ελλάδας και ζητάνε επιτάχυσνη των μεταρρυθμίσεων και νέα μέτρα. Μήπως όμως το πραγματικό τους πρόβλημα είναι η Ιρλανδία; Μήπως η Ελλάδα είναι απλώς ο αποδοπομπιαίος τράγος;

Και από την άλλη το σφύριγμα της έναρξης της κούρσας διαδοχής στην κορυφή του ΔΝΤ έχει καταστήσει την γαλλίδα Υπουργό Οικονομικών Λαγκάρντ (άλλοτε υποστηρίκτρια της Ελλάδας) σκληρό τιμωρό που θέλει τα πάντα και τα θέλει τώρα (I want it all and I want it now - Queen).

Διαβάστε εδώ για το τι κρύβεται πίσω από τη σύλληψη του Στρος Καν.
Διαβάστε εδώ για τον εφιάλτη της χρεοκοπίας των ΗΠΑ.
Διαβάστε εδώ για το τέλος της αυτοκρατορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Διαβάστε τα ενδιαφέροντα άρθρα της Ανάλυσης και της Ανάλυσης ΙΙ.

πηγη: επίκεντρο

Δεν υπάρχουν σχόλια: