Message

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Τι δεν πάει καλά με το Φόβο, το φεγγάρι του Άρη;

Το ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος Mex ( Mars Express) πλησίασε για πρώτη φορά σε απόσταση μόλις 67 χιλιομέτρων από τον Φόβο , το δορυφόρο του πλανήτη Άρη. Οι πρώτες εικόνες δεν είναι ακόμη διαθέσιμες για μελέτη.


Στο βίντεο μπορείτε να δείτε την εικόνα με τον "μονόλιθο" και να ακούσετε την άποψη του Buzz Aldrin, του πιλότου του Apollo 11, που πάτησε δεύτερος το πόδι του στη Σελήνη μετά τον Neil Armstrong, και ο οποίος παραδέχεται την ύπαρξη του μονόλιθου αλλά υποστηρίζει πως "τον έβαλε εκεί ο Θεός"!





Η φράση "κάτι δεν πάει καλά με τον Φόβο", είναι χαρακτηριστική και αποτυπώνει την άποψη των μελετητών για το μυστηριώδες φεγγάρι του Άρη. Ο Φόβος είναι ο μεγαλύτερος από τους δύο δορυφόρους - φεγγάρια του πλανήτη (ο άλλος ονομάζεται Δείμος). Πρόκειται για τον μοναδικό φυσικό δορυφόρο του Ηλιακού Συστήματος που περιφέρεται τόσο κοντά στον πλανήτη του.

Δεν είναι βέβαιοι για τον τρόπο δημιουργίας του!
Η κρατούσα άποψη για τον Φόβο, είναι πως μάλλον αποτελεί έναν σωρό από υλικά, παρά ένα συμπαγές σώμα. Θεωρούν πως είναι ένας "σωρός" πλανητικών "σκουπιδιών" που κάποια στιγμή συμπυκνώθηκαν και δημιούργησαν ένα ουράνιο σώμα.

Ο "μονόλιθος" στην επιφάνεια του Φόβου.
Μία από τις πιο γνωστές "θεωρίες συνωμοσίας" για τον Φόβο είναι εκείνη για τον περίφημο "μονόλιθο" που εντοπίστηκε σε φωτογραφία Ρώσων αστροναυτών το Μάρτιο του 1989. Ακολούθησαν δεκάδες σενάρια για την προέλευση και ταυότητα του αντικειμένου, που ξεκινούσαν από το ότι ήταν ίχνος εξωγήινης αρχαιολογίας και έφταναν μέχρι το απλό "παιχνίδι του φακού"!

το βρήκαμε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: